Minister van Defensie bezoekt hondencentrum in Meerdaal

De minister van Defensie, Ludivine Dedonder, heeft sinds haar aantreden een reeks werkbezoeken aan het defensiepersoneel gebracht. Op de agenda van dinsdag: de Intermacht Kynologische Eenheid (IKE), het hondencentrum van Defensie dat niet minder dan 261 honden beheert.

 

Military Police Dog, Tracking Dog, Intervention Dog, Patrol Dog, Explosive Detection Dog en Patrol & Explosive Detection Dog: elke Military Working Dog (MWD) heeft zijn eigen specialiteiten.

 

Of het nu gaat om het assisteren van de Militaire Politie bij het uitvoeren van haar taken, het zoeken naar vermiste personen of het onderscheppen van indringers, het zorgen voor de beveiliging van vliegbasissen of andere militaire kwartieren of zelfs het opsporen van explosieven, ze worden altijd begeleid door hun begeleider met wie ze een team vormen.

 

Het bezoek van vanmiddag was een gelegenheid voor de minister van Defensie om ze aan het werk te zien.

 

“Deze dieren zijn opmerkelijk door de kwaliteit van hun werk, maar dat ze zo efficiënt zijn is te danken aan het werk van de hondenmeester. Ik ben blij om zoveel prestaties te zien en de mogelijkheden die de symbiose tussen de hond en zijn meester biedt.” zei de minister van Defensie.

 

De IKE, die de meeste van haar diensten in Meerdaal heeft, is verantwoordelijk voor de aanwerving en opleiding van de honden – meestal herders – en de hondengeleiders. De basisopleiding duurt 10 weken, aangevuld met een specifieke opleiding voor explosieven opsporingshonden (EDD), die tot 22 weken kan duren. Daarna volgen regelmatige opleidingen en eventuele aanvullende specifieke opleidingen. Om operationeel te blijven moet een team ook slagen voor een jaarlijkse certificering door de instructeurs van de Interforce Dog Unit.

 

“Het belangrijkste is dat men op het juiste moment de juiste bevelen kan geven, maar vooral dat men de hond begrijpt, dat men weet hoe men zich met hem moet gedragen en dat men zich bepaalde technieken eigen maakt,” legde een van de vanmiddag aanwezige instructeurs uit.

 

De IKE werkt meer en meer samen met het politiehondencentrum (Dienst Appui Canin Hondensteun), met name voor trainingen. Sommige daarvan worden gezamenlijk gegeven, met name die van de EDD, om ervoor te zorgen dat militaire en politiehonden perfect gezamenlijk inzetbaar zijn indien Defensie de politie moet ondersteunen.

Militaire honden worden gehuisvest bij hun meester. Eenmaal gepensioneerd, zullen zij meestal bij hun meester blijven om van een welverdiend pensioen te genieten. Zo niet, dan heeft de IKE contacten met enkele potentiële pleeggezinnen die zich hebben aangemeld.

Malek Azoug