Minister van Defensie bezoekt Marinebasis in Zeebrugge

Minister van Defensie Ludivine Dedonder heeft op 27 januari per helikopter de Marinebasis van Zeebrugge bezocht. Flottieljeadmiraal Jan De Beurme, commandant van de Marine, vergezelde haar tijdens een presentatie van de marinecapaciteiten (patrouilleschepen, fregatten en mijnenjagers) en van de dienst NAVLOG, die instaat voor de logistieke ondersteuning en het onderhoud van de schepen.

 

De ontmoeting begon met een voorstelling van de dienst NAVLOG, die de Belgische en Nederlandse mijnenjagers onderhoudt. Gespecialiseerde technici voeren hier herstellingen uit aan de schepen. Hun jongere collega’s op zee krijgen bijstand van meer ervaren vakmensen aan de kaai. Vanop de schepen kunnen de matrozen het systeem Real Time Remote Access (real-time hulp op afstand bij herstellingen) activeren. Ze dragen een bril met camera en microfoon zodat ook hun collega’s aan de kaai klank en beeld hebben en hen doorheen de soms complexe reparaties kunnen gidsen.

 

De dag vervolgde met een voorstelling van het Maritiem Informatie Kruispunt (MIK). Hier werken de Marine, de scheepvaartpolitie, de FOD Mobiliteit en de douane samen. Op hun vraag voeren patrouilleschepen interventies uit als actie van de staat in de Belgische territoriale wateren en de exclusieve economische zone.

 

Daarna ging de minister aan boord van het patrouilleschip Pollux voor een korte rondvaart om zijn werking en inzetmogelijkheden te tonen. Bij die gelegenheid besprak Ludivine Dedonder de toekomstige scheeps- en dronetechnologieën, voor ze aan het eind van de dag de basis weer verliet.

Manon Collignon

Jorn Urbain

Luc Carvers