Missieplanning bij het 17de smaldeel

Bij het 17de smaldeel draait alles om helikopters en in het bijzonder om de A109 Agusta. Die helikopters, die al bijna dertig jaar onze Belgische Defensie dienen, hebben al verschillende doeleinden gehad. Naast medische evacuatie, transport, ondersteuning van militairen op de grond en vele andere taken, staat de tweemotorige helikopter bekend om zijn flexibele en veelzijdige inzet.

 

De dienst Air Operations in het 17de smaldeel is de schakel tussen alle afdelingen. Allereerst zorgen zij ervoor dat het aantal vlieguren per piloot en per toestel gegarandeerd wordt. Ze plannen de missies die externen aanvragen of plannen de kwalificatievluchten naar gelang de behoefte. Ze beheren ook de planning van de jonge piloten zodat die hun opleiding in de beste omstandigheden kunnen volgen.

 

Dagelijks zorgen ze ervoor dat de planning goed opgevolgd wordt, dat de toestellen de juiste configuratie hebben, dat de piloten hun vliegplan aan de verkeersleiders hebben doorgegeven en dat de briefings over het weer, de luchtvaartinformatie en de vluchtcontrole goed werden geanalyseerd. Het doel is om de vluchten zo gemakkelijk mogelijk te laten verlopen.

Katleen Lambrechts

Jo Vanden Broeck