Moeilijkste puzzel van het jaar werd volledig gekraakt

Allereerst onze excuses dat het iets langer heeft geduurd dan gehoopt en verwacht, maar intussen is alles verbeterd en zijn alle uitwerkingen gemaakt.

 

Hier zijn de resultaten van de eindejaarspuzzel 2021, traditioneel de moeilijkste puzzel van het jaar. Dank aan alle deelnemers voor hun geduld en hun enthousiasme. Zo’n 120 ploegen stuurden een inzending. Sommige deelnemers deden dit in hun eentje, andere hebben dit in groep of met hun klas gedaan. De puzzelmakers merken dat er steeds meer en meer universiteiten de weg vinden naar deze puzzel. Misschien is een onderlinge competitie een ideetje voor de volgende edities?

 

Een dikke proficiat aan iedereen die heeft meegedaan. Stuk voor stuk zijn het moeilijke puzzels. De ene nog complexer dan de andere. Zelfs wanneer je maar één opgave hebt opgelost, dan nog mag je reeds fier zijn.

 

Maar zoals je in het document met de uitwerkingen kan zien, is er een zeer duidelijke winnaar. Eigenlijk meerdere winnaars, want het is een team van drie personen die een jaar lang mag pronken met de eer van ‘krakers van de moeilijkste puzzel van het jaar’.

 

En de puzzel is absoluut gekraakt. De winnaars hebben alle ‘normale’ vragen perfect opgelost. Ze haalden hier een score van 100/100. Slechts twee teams slaagden hierin. Alsof dit huzarenstukje nog niet moeilijk genoeg was, hadden de puzzelmakers op verschillende manieren en methodes allerlei Olympische atleten verstopt. De winnaars hebben ook deze bijna allemaal gevonden.

 

Maar wie zijn deze winnaars? We vroegen wat meer info:

 

Thomas Van Strydonck, Barry Swevels en Wessel van Kessel leerden elkaar kennen via het schaken en ontdekten een gemeenschappelijke affectie voor raadsels en puzzels.

  • Thomas (26 – midden op foto) studeerde af als computerwetenschapper en doctoreert in software security binnen de DistriNet onderzoeksgroep aan de KU Leuven. Aan de basis van de eindejaarspuzzel liggen vaak versleutelingen uit lang vervlogen tijden, wat hem toch een beetje het gevoel geeft de kleuren van zijn onderzoeksgroep te kunnen verdedigen.
  • Barry (30 – rechts) is wiskundige van opleiding en werkt als research engineer voor het onderzoekscentrum Flanders Make. Verder is hij geïnteresseerd in discrete wiskunde en problem solving. Dit uit zich in puzzels, schaken en andere bordspellen.
  • Wessel (27 – links) is ook computerwetenschapper en machine learning engineer bij Trendskout, een Gents AI-bedrijf. In zijn vrije tijd organiseert hij met Schaakinitiatief Vlaanderen vzw schaakkampen voor jong en oud.

 

Elk jaar in december groeit bij hen de puzzelaffectie tot een aan bezetenheid grenzende toewijding. Ze praten via Discord en getuigen dat de ontlading en voldoening bij het oplossen van een puzzel ontzettend groot is en voor een enorme adrenalineboost zorgt. Dit gevoel werd ook reeds beschreven in de ontzettend populaire podcast Nerdland van Lieven Scheire. (link fragment)

 

Tot slot willen de puzzelmakers zich even excuseren bij alle puzzelweduwes en -weduwnaars die hun partners gedurende de eindejaarsperiode een zestal weken volledig kwijt zijn. Bedankt voor jullie geduld en begrip. 🙂

 

En na het lezen van de titel zou u kunnen denken, de puzzel is volledig gekraakt. Zo moeilijk was hij dan toch niet. Misschien is het tijd om het zelf te ontdekken? Welke vragen zou jij gevonden hebben? Ga jij de uitdaging aan om volgende keer deel te nemen?