Monopole 2023: Marine Fuseliers en Infanterie op amfibie-oefening in Zeebrugge

De Marinebasis van Zeebrugge was gastheer van een indrukwekkende driedaagse tactische oefening. De Marine- en Landcomponent bundelden hun krachten op 21, 22 en 23 september voor een ongekende amfibie-oefening – MONOPOLE 2023 – om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op hun potentiële toekomstige missies, zowel in België als in het buitenland.

 

Voor deze oefening werkten de Marine Fuseliers (MarFus) en de Lignards van de 12/13 Linie (12/13 Li) samen. De expertise van elke eenheid zorgde voor een zeer interessante uitwisseling. “Wij brengen hen onze infanterie-ervaring bij en zij leren ons de bijzonderheden van de maritieme omgeving”, legt een onderofficier van de 12/13 Li uit.

 

Sinds 2017 is de Operationele Reservecompagnie van de 12/13 Li de pilooteenheid bij de heroprichting van een operationele reservistenmacht op nationaal niveau. De krachten met hen bundelen voor training en oefeningen was dus een logische stap voor de MarFus in hun nieuwe formatie.

 

En het is een win-winsituatie: “Het is een zeer unieke en lonende ervaring. Het is mijn eerste keer aan boord en het is echt opwindend om aan deze oefening deel te nemen,” zegt een luitenante van de Landcomponent. De Marine Fuseliers doen ook graag mee aan de oefening. Een van hen vertelde ons: ” Onze collega’s van de infanterie delen hun ervaring graag met ons en zijn blij om te zien dat we gemotiveerd zijn om bij te leren.”

 

Individuele tactische bewegingen en tactische groepsdynamiek

 

Het was een indrukwekkend gezicht om de verschillende secties in de Rigid Hull Inflatable Boat (RHIB) te zien inschepen op zee, voor de kust, om met hoge snelheid het deel van de haven te bereiken waar de oefening plaatsvond. Zodra ze van boord gingen via een ponton en in tactische modus, moesten de militairen zich zo goed mogelijk positioneren op basis van het terrein. Het gebied beveiligen en door vijandelijk gebied oprukken naar het kritieke punt, onder meedogenloos vuur van felle tegenstand, was de taak waar de gevechtssecties voor stonden.

 

De haven werd snel veiliggesteld. De UNIMOGs brachten de secties ter plekke, samen met versterkingen. Het tactische schild werd effectief ingesteld om het patrouilleschip optimaal te beschermen tijdens het aanmeren.

 

Aan het einde van de oefening vond een debriefing plaats waarbij elke eenheid aangaf wat de positieve punten waren en wat nog verbeterd moest worden. Zo boekte iedereen vooruitgang en kunnen we ons zo goed mogelijk voorbereiden op echte missies.

 

De terugkeer van de MarFus

 

De DivMar, de oude benaming van de MarFus, werd in de jaren 90 ontbonden. In juni van dit jaar werden de MarFus opnieuw gelanceerd, in lijn met de NAVO-doctrine inzake havenbescherming. In een eerste fase zal de eenheid zich concentreren op verschillende aspecten waarover de Commandoraad van de Marine zal beslissen: bedreigingen vanuit zee, boardingteams, teams voor de bescherming van koopvaardij- en militaire schepen en ondersteuning van de training van onze kandidaten. Een expeditionaire eenheid, met andere woorden.

 

Een toekomstgerichte oefening

 

Deze oefening is alvast een aanzet in het trainen van de basisvaardigheden om de opdrachten met succes te volbrengen.

TBN Anaëlle & Jean-Michel

TBN Sten & 12Li PR Benjamin