Nachtvluchten, essentieel om de paraatstelling van onze middelen te verzekeren

Dag in, dag uit trainen onze bemanningen om paraat te zijn om, wanneer dit van ons wordt verwacht, de vrede en veiligheid in binnen- en buitenland te waarborgen. Om de nodige operationele capaciteiten behalen en behouden moeten onze piloten en al het personeel dat nodig is om daadkrachtig en veilig met de wapensystemen te werken, op geregelde tijdstippen trainen. Dat doen we vooral overdag maar ook ‘s nachts.

 

De Belgische Luchtmacht is zowel in eigen land als wereldwijd actief voor jouw veiligheid. Vier van onze gevechtsvliegtuigen nemen sinds 1 december 2021 vanuit Estland deel aan de ‘European Air Policing Mission’ ter bescherming van het Baltische luchtruim en de buitengrenzen van de NAVO. In eigen land bewaken onze F-16 gevechtsvliegtuigen in het kader van het Quick Reaction Alert de integriteit van het BENELUX-luchtruim. Dat doen we in een beurtrol met onze collega’s van de Nederlandse Luchtmacht. Onze helikopters staan de klok rond klaar voor het redden van mensenlevens te land en ter zee. De A400M transportvliegtuigen staan wereldwijd in voor de ondersteuning van onze troepen of, zoals de voorbije zomer in Afghanistan, voor de evacuatie van landgenoten uit crisisgebieden.

 

Waarom nachtvluchten ?

 

Onze opdrachten voor vrede en veiligheid lopen onverminderd verder en onze bemanningen dienen daarbij op elk tijdstip van de dag inzetbaar te zijn. Het is belangrijk dat onze crews te allen tijde het beste uit hun machine kunnen halen. Dat vergt training. Daarom voeren zij met onze vliegtuigen, zowel bij dag als bij nacht, oefenvluchten uit. Al deze nachtvluchten maken deel uit van het jaarlijkse vliegplan van onze eenheden.

Onze nachtvluchten houden we, van begin september tot einde mei, traditioneel op maandag- en dinsdagavond. Is één van deze dagen een feestdag, dan wijken we uit naar woensdag. Indien er na zonsondergang uitzonderlijk toch op een andere dag wordt gevlogen dan kadert dit in een grotere oefening. Daarover berichten we dan via verschillende communicatiekanalen.

 

Gezien het kleine en vooral drukke Belgische luchtruim trainen onze eenheden wanneer het kan ook in het buitenland, door de deelname aan internationale oefeningen en operaties. De voorbije twee jaar werden, door de Covid-crisis, vele buitenlandse oefeningen geannuleerd. Dit maakte dat onze vliegtuigen en helikopters vaker en intensiever in het Belgische luchtruim te zien en te horen waren.

 

Die trainingen gaan ook vandaag onverminderd door. Als Luchtmacht zijn we er ons terdege van bewust dat dit in de huidige geopolitieke context voor enige ongerustheid kan zorgen. Indien u één van onze vliegtuigen hoort of ziet, dan is er geen enkele reden tot paniek. We trainen vandaag om uw veiligheid optimaal te waarborgen wanneer het er ooit toe doet. Het land kan op beide oren slapen.

COA IPR

Jozef Vanden Broeck