Nationale feestdag 2022: eindelijk weer feest!

Na twee bescheidener edities hulde Brussel zich op 21 juli weer echt in feeststemming. De nationale feestdag werd er een met traditionele elementen als de militaire parade en het Feest in het Park, maar ook nieuwe aspecten, zoals een dynamische demonstratie.

 

Twee jaar nadat de coronapandemie nog hard om zich heen greep en een jaar nadat de zware overstromingen een deel van ons land troffen, kon de nationale feestdag dit jaar weer in volle glorie plaatsvinden. Duizenden mensen zakten vandaag af naar Brussel om samen te vieren en de feestelijkheden bij te wonen.

 

Het traditionele militaire en burgerlijke défilé trok ook dit jaar heel wat toeschouwers. Het was van 2019 geleden dat de parade in volledige bezetting door Brussel trok. Zo’n 840 troepen te voet, 140 militairen in de gemotoriseerde colonne, 160 militaire muzikanten, 79 veteranen en 150 jongeren defileerden vandaag over het Paleizenplein, en niet te vergeten in het luchtruim daarboven.

 

Voor het eerst vond er als deel van de parade ook een dynamische demonstratie plaats. Elementen van de Gemotoriseerde Brigade, het Special Operations Regiment (SOR) en de Directie speciale eenheden (DSU) zetten de samenwerking tussen Defensie en de Federale Politie in de kijker.

 

In de omliggende straten kon het publiek meer dan dertig standen van Defensie bezoeken. Daar konden nieuwsgierigen ons nieuw materieel bezichtigen, zich informeren over de carrièremogelijkheden of zichzelf uitdagen en deelnemen aan een van de vele activiteiten. Van een klimtoren met een deathride tot een oefenparcours met brancards of nachtkijkers testen in een donkere tent. Een feestdag voor jong én oud.

Wilge Decraene

Adrien Muylaert

Clint Soete