Onze A400M transportvliegtuigen op oefening in Frankrijk

Van 2 tot 16 juni organiseerde het European Tactical Airlift Centre (ETAC) de oefening ETAP-C op de Air Base 123 van Orléans-Bricy, Frankrijk. Dit is een tactische cursus voor bemanningen van militaire transportvliegtuigen. Aan deze editie namen vier landen deel: België, Spanje, Frankrijk en Duitsland, onder andere via hun Frans-Duits luchttransportsquadron op Evreux (Frankrijk). Het belangrijkste doel was om piloten en hun bemanningen te trainen in de rol van ‘Element Leader’ in vluchten met meerdere vliegtuigen, en om hun tactische kennis en vaardigheden te verhogen in een semi-permissieve operationele omgeving (bijvoorbeeld bedreigingen van grond-luchtraketsystemen of gevechtsvliegtuigen).

 

De cursus is ook bedoeld om de interoperabiliteit van de Europese luchtmachten te verbeteren en het delen van ervaringen aan te moedigen, met name op het gebied van logistiek. Ons technisch personeel kon cross-maintenance uitvoeren als onderdeel van het multinationaal technisch detachement. Zo kon een Belgische vliegtuigtechnicus onderhoudstaken uitvoeren op een Franse A400M en deed een Duitse technicus hetzelfde op een Belgische A400M. Interoperabiliteit werd ook gedemonstreerd door een multinationaal Cross-CATO (Combined Air Terminal Operations) team, dat alle voorbereidings-, afhandelings- en (uit)laadtaken uitvoerde voor personeel en materiaal dat door de lucht getransporteerd werd. Tegelijkertijd werkten de missieplanners samen om van elkaar te leren, waardoor ze effectieve ondersteuning boden voor de vele missies die dagelijks werden uitgevoerd.

 

Aan het eind van de cursus ontvingen de deelnemers hun certificaat van voltooiing uit handen van de EATC-commandant (Generaal-majoor Andreas Schick) en de ETAC-commandant (Kolonel Juan Gonzalo Fernández González), in aanwezigheid van basiscommandant van de 15W Air Transport, Kolonel vlieger Bruno Beeckmans, en de Franse, Duitse en Spaanse autoriteiten.

COMOPSAIR

COMOPSAIR