Missie in Afrika: bewustmaking van de risico’s van explosieven

De United Nations Mine Action Service (UNMAS) leidt de uitvoering van activiteiten gericht op het versterken van de capaciteit om conventionele en geïmproviseerde explosieven te bestrijden, en zo het aantal burger- en militaire slachtoffers aanzienlijk te verminderen. Het is in deze context dat adjudant Nicolas en drie Belgische collega’s eind 2023 vertrokken naar Tanzania, Rwanda en Kameroen.

 

Na vijf jaar in de gevechtsgenie stapte adjudant Nicolas in 2007 over naar de neutralisatie van explosieven en munitie (EOD). In 2021 leidde hij een team operators van de Multidimensional Integrated Stabilization Mission in Mali (MINUSMA) van de Verenigde Naties. Deze bijzonder gevaarlijke missie was zijn eerste ervaring bij de VN.

 

“Of het nu in Afghanistan, Irak of Mali is, al mijn missies hebben me oog in oog gebracht met talloze geïmproviseerde explosieven van verschillende soorten”, vertelt de veldwerker.

 

Bij 50°C

 

In het laatste kwartaal van 2023 reisden Nicolas en zijn EOD-collega’s naar Tanzania, Rwanda en Kameroen. Hun missie: de strijdkrachten en de politie trainen om hen bewust te maken van explosiegevaar en de dreiging van geïmproviseerde explosieven te beheersen.

 

Of het nu de temperaturen (50°C) of het lesmateriaal was, de omstandigheden waren bijzonder uitdagend.  “Geen elektriciteit, soms geen stromend water, ontoereikende sanitaire voorzieningen, taalbarrières… Het was niet gemakkelijk!”

 

70 mensen getraind

 

Ondanks deze obstakels volgden bijna 70 mensen de cursus in de drie landen. Ongeveer 55 cursisten rondden ook een didactisch onderdeel af en konden zo zelf instructeur worden.

 

 

Geïnteresseerd in het dagelijks leven van Nicolas? Lees meer op: Onze missies | Defensie (mil.be)

Nicolas Dubasin & Yuki Willems

PAO DOVO