Opening KMS-academiejaar met koninklijk randje

Naar jaarlijkse traditie opent de Koninklijke Militaire School (KMS) haar academiejaar met een indrukwekkend parade aan de Esplanade van het Jubelpark in Brussel. Net als Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Elisabeth twee jaar geleden, stond nu ook een lid van de koninklijke familie tussen de studenten.

 

Dit jaar was het de beurt aan Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Gabriël, die samen met zijn promotiegenoten de Militaire Initiatiefase (MIF) achter de rug heeft. Na bijna twee maanden in Elsenborn te hebben doorgebracht, bezitten ze allen de basiscapaciteiten van een goede militair. En daarop volgt voor hen, en de andere studenten, de aanvang van het academisch schooljaar.

 

De nieuwe promoties zullen vergezeld zijn door de andere studenten die aan de KMS studeren. Naast de leerlingen van de Polytechnische faculteit en de faculteit Sociale en Militaire Wetenschappen, paraderen de leerlingen van de faculteit Speciale Divisie ook mee. Deze militairen studeren aan externe universiteiten of hogescholen, maar zijn administratief verbonden aan de KMS. Ook de nieuwe stagairs van het Defensiecollege deden mee.

 

Elke student aan de KMS is gelijk, maar de meeste ogen zijn steeds gericht op de eerstejaars, wiens carrière bij Defensie nu echt uit de startblokken schiet.

 

Hoogtepunt van de plechtigheid is elk jaar dan ook het uitreiken van de Degen des Konings aan de meest verdienstelijke derdejaarsleerling-officier. Dit jaar mocht onderluitenant Jasper Mathys van de 159ste promotie Sociale en Militaire Wetenschappen de prijs uit handen van koning Filip ontvangen.

Rein Van den Bergh

Vincent Bordignon