Paracommando’s zorgen voor spektakel in Doornik

Aan de oevers van de Schelde in Doornik toonde het 2 Bataljon Commando (2 Cdo) hun capaciteiten aan defensieminister Ludivine Dedonder tijdens de oefening “Nemesis”. Ver hoefde de minister niet te reizen voor dit bezoek, haar roots liggen namelijk in de tweede oudste stad van België.

 

“SHARK” klinkt het over de radio’s. Het codewoord voor de start van de demonstratie en dus het getrainde scenario. Verscheidene Zodiacs – gespecialiseerde motorboten – banen hun weg over de Schelde richting Quai du Luchet d’Antoigne waar 21 militairen aan wal gaan. In de boten bevinden zich ook 8 Franse paracommando’s van het 8ste Marine Infanterie Parachute Regiment.

 

Verder in de demo krijgt de minister ook nog een fast rope actie te zien van 8 militairen uit een NH 90 helikopter en een extractie van een zogenaamd high value target. 

 

Onder grote persbelangstelling kijkt Dedonder toe hoe deze samenwerking tussen België en Frankrijk vruchten afwerpt. Een geslaagde interoperabiliteit tussen bevriende naties is voor beide altijd een win-win. Kijk maar naar de Belgische troepen die in Roemenië onder Frans bewind vallen. Een nauwe samenwerking, tot ver over de grenzen heen.

 

Wat de minister te zien kreeg in de schaduw van kazerne Saint-Jean was maar een voorsmaakje van de oefening “Nemesis”. Deze focust zich voornamelijk op de paraatstelling van het bataljon voor crisissituaties over de hele wereld. Deze constante waakzaamheid behoort tot de kerntaken van de paracommando’s.

Nemesis loopt nog tot vrijdag 22 april in de omgeving van Chièvres, Doornik, Binche, Nijvel en Morlanwelz.

Rein Van den Bergh

Clint Soete & Jo Vanden Broeck