‘Persoonlijke’ projecten ten voordele van iedereen
Defensie kende de eerste prijzen voor ‘verdienstelijk werk’ toe aan 18 winnaars. Het was een gelegenheid om deze militairen te eren die op eigen initiatief verder gaan dan hun dagelijkse taken, en projecten ontwikkelen die vaak een antwoord zijn op functionele problemen. Het is een mooie erkenning die hun inzet een nieuwe impuls geeft.
In de prestigieuze zaal Madou in de Club Prince Albert zei luitenant-generaal Esser, directeur-generaal Human Resources, dat hij onder de indruk was van het brede scala aan gebieden waarop de militairen hebben uitgeblonken. “Dit is niet de eerste keer dat we militairen belonen. We reiken regelmatig medailles uit voor missies of zelfs voor anciënniteit. Maar dit jaar, aan het einde van de covid-jaren, wilden we de gelegenheid markeren. We wilden die militairen belonen die op eigen initiatief verder gaan dan hun dagelijkse taken.”
Betere verkenningsoperaties
Een van de projecten die worden geëerd, is het Modus Operandi Low Visibility-initiatief van kapitein Jonathan. Achter deze naam schuilt een beter gebruik, door de Special Forces, van de nieuwste technologieën (boordcamera’s, sensoren, enz.) tijdens verkenningsoperaties. “Deze technologische ondersteuning stelt ons in staat drie doelstellingen te bereiken: menselijke verliezen voorkomen, moeilijk bereikbare gebieden dekken en vervuiling van het terrein voorkomen. Deze onderscheiding is verheugend. Het is een erkenning voor de tijd en moeite die we erin steken.”
Betere radiocommunicatie
Sergeant Stef (22 jaar) en eerste sergeant Steven (30 jaar) hebben de radiocommunicatie verbeterd, vooral tussen voertuigen op luchtmachtbases, om storingen te voorkomen. “De beloning was een echte verrassing,” zeggen de twee jonge militairen. “En het is echt motiverend om erkend te worden om iets goeds gedaan te hebben voor Defensie.”
Beter energieverbruik
Tot slot werd majoor Wim beloond voor zijn projecten gericht op het terugdringen van het energieverbruik van Defensie. Zijn initiatief, gestart in 2020 in Saffraanberg, maar bedoeld voor alle kazernes, is een langetermijnproject. “Het doel is dat Defensie CO2-neutraal wordt door in te zetten op hernieuwbare energie, met name dankzij zonnepanelen. Het doel is om alle kazernes te verbeteren. De afgelopen jaren hebben mij veel geleerd… Ik ben erg blij dat ik deze kans heb gekregen bij Defensie.”
Het goede voorbeeld geven
“De notie ‘Leading by example’ zit in het DNA van Defensie gegrift”, benadrukt luitenant-generaal Esser. De prijsuitreiking voor verdienstelijk werk moet innovatieve en effectieve projecten binnen de organisatie erkennen en stimuleren. Het is dankzij de mensen achter deze projecten dat Defensie zich herbouwt, transformeert en groeit.”