Staff Ride: ‘immersive learning’ over het verleden

Op 8 december 2021 bezochten de studenten van de NATO Special Operations School (NSOS) het fort van Eben-Emael in het kader van een Staff Ride, georganiseerd door de instructeurs van Defensie. Een innovatieve aanpak om de militaire theorie te leren, die een vooruitblik mogelijk maakt. Deze aanpak concentreert zich op de verbetering van de capaciteiten en op de interoperabiliteit om de uitdagingen van de 21e eeuw aan te gaan.

 

In vergelijking met andere stielen heeft een militair een bijzonder beroep. Het is een beroep (oorlogsvoeren) dat je natuurlijk niet regelmatig kan oefenen tijdens je carrière. Het is dus voor een militair belangrijk om alternatieven te zoeken om ervaringen en kennis erover op te doen. Daarom hebben majoor Mesmaekers, majoor Pirotte en adjudant-majoor De Groote, instructeurs van de cel Maneuver van het Departement Tactiek Interwapen (DTI) (in het Comptetentiecentrum Land in Leopoldsburg) de Staff Ride op poten gezet.

 

“De beste gids om ons door de turbulenties van het heden te leiden, blijft nog altijd het verleden,” zegt majoor Nicolas Mesmaekers waarmee hij B.H. Lidell Hart citeert. “De geschiedenisboeken leren ons welke de succesverhalen en welke de mislukkingen waren van afgelopen operaties. Door deze te bestuderen, doet men ervaring op en dit verbetert de kennis van ons personeel. De Staff Ride zorgt ervoor dat we op lange termijn op een intensieve en bijzondere manier dit alles kunnen leren”.

 

Een terugblik op de geschiedenis

 

Het principe is simpel: allereerst kregen de deelnemers de nodige theorielessen in de klas en via lezingen. Vervolgens gingen ze ter plaatse: eerst naar Vucht, daarna naar de brug van Vroenhoven en ten slotte naar het fort van Eben-Emael om de bunker te bezoeken. Ze kregen de kans zich helemaal onder te dompelen in de geschiedenis en konden zich inleven in de verhalen terwijl ze wandelden door de eindeloos donkere tunnels van het fort. “Het fort van Eben-Emael is het typisch voorbeeld van de principes van directe actie, een van de principes uit de speciale operaties van admiraal McRaven die vandaag nog van toepassing zijn,” legden de instructeurs uit.

 

Tijdens de derde integratiefase hielden ze halt op verschillende cruciale locaties in het fort om de discussie op gang te brengen. “We kwamen terug op wat we gezien hebben en we legden verbanden met actuele operaties. De deelnemers zijn afkomstig van verschillende landen en uit verschillende domeinen dus elk van hen kan zijn eigen ervaringen delen en leren van de anderen. Deze samenwerking is een win-win voor iedereen en zorgt ervoor dat we ergens dieper op kunnen ingaan,” besluit majoor Mesmaekers.

 

De Staff Ride van Eben-Emael wordt gebruikt tijdens de vorming van de Special Operations Forces. Andere worden ook gegeven voor de gewone eenheden in Bodange en in Chabrehez, telkens door de lesgevers van CC Land- DTI. Bovendien werden er luchtfoto’s genomen tijdens het bezoek om een nieuwe dimensie te geven aan toekomstige deelnemers van de Staff Ride: een bezoek in virtuele realiteit.

Jacques-Emmanuel De Boeck

Vincent Bordignon