Zonder medische steun geen Tropical Storm

Verschillende teams van de Medische Component ondersteunen de oefening Tropical Storm 21 in Gabon van 22 november tot en met 14 december. Dag en nacht staan zij paraat om zieken en gekwetsten zo snel mogelijk te verzorgen om zo de impact van een ziekte of verwonding te beperken.

 

De steun van de Medische Component is essentieel. Zonder hen zouden er geen militaire trainingen of missies mogelijk zijn. Elke militaire oefening en operatie begint steeds met het opstellen van een medisch steunplan. De toegediende zorg in het buitenland moet namelijk altijd de kwaliteit van zorg in België zo dicht mogelijk benaderen.

 

Real Life Support

 

De Medische Component had voor Tropical Storm een heel ambitieus plan. Naast het opvangen van zieken en gekwetsten, zouden de medische teams ook hun eigen procedures trainen. Helaas besliste de coronapandemie daar anders over en kon een deel van de voorziene medische capaciteit niet ontplooien. Er werd noodgedwongen een streep getrokken door de zogenaamde ‘playscenarios’, fictieve gebeurtenissen met gegrimeerde slachtoffers waarbij het medisch personeel gepast moet reageren. De real life support ging wel door.

 

Twee eerstehulpposten en twee verschillende medische hulpposten, de zogenaamde Role1’s, werden ontplooid op verschillende uitvalsbasissen van de oefening. “Deze hulpposten zijn een soort mini-spoedgevallendienst,” vertelt medisch commandant Griet Vermeulen. Wanneer de hulppost niet voldoet, zal de commandant, samen met een verpleegster en orthopedisch chirurg, de slachtoffers verder verzorgen in het militair hospitaal van Libreville.

 

“De focus van ons team in het Gabonese ziekenhuis is damage control surgery, het stabiliseren van de patiënt. Wij voeren hier geen definitieve ingrepen uit,” verduidelijkt commandant Vermeulen. Daarnaast is er ook het partnerschap tussen de Belgische en Gabonese artsen. In het kader van deze samenwerking voert het Belgisch chirurgisch team samen met Gabonees medisch personeel operaties uit op Gabonese patiënten.

 

Patient Transport Unit

 

Er werd toch een uitzondering gemaakt voor een fictief scenario om procedures te trainen: de Patient Transport Unit (PTU). Met deze speciale uitrusting vervoert men met het vliegtuig een patiënt die levensreddende apparatuur of medicatie nodig heeft.

 

“Het is belangrijk dat het team een goed geoliede machine vormt. Iedereen moet exact weten waar hij of zij moet staan en wat die moet doen,” legt Griet uit. “Daarom hebben we tijdens de vlucht een klaplong en een hartstilstand met reanimatie ingeoefend bij een patiënt met zware verwondingen die in een kunstmatige coma was gebracht”. Ook enkele andere technieken en procedures kwamen aan bod.

 

“Het scenario met de PTU is goed verlopen,” zegt Griet achteraf. “Het was toch bijzonder om dit eens in de lucht te kunnen inoefenen. Gelukkig moeten we de uitrusting in realiteit niet vaak gebruiken,” besluit de medisch commandant.

Nathalie Mylle

Gert-Jan D'haene, Nathalie Mylle & Medische Component

Clint Soete