Technische beroepen in de kijker op de Startech’s Days in Ciney

Op 8 en 9 november zette Defensie haar technische beroepen extra in de verf tijdens de Startech’s Days in Ciney. Gedurende twee dagen waren de expohallen dé plaats waar jong en oud zich kon onderdompelen in de wereld van onder andere robotica, technologie en mechanica. 

 

Omdat ook Defensie zeker een belangrijke speler is op dat vlak, waren zowel de Marine als de Luchtcomponent vertegenwoordigd op de beurs.

 

Indrukwekkende explosies 

 

Bezoekers konden een blik werpen op een SeaFox Investigate, het Unmanned Under Water Vehicle dat gebruikt wordt om vanop afstand zeemijnen op te sporen en te onderzoeken. De SeaFox beschikt over een sonar- en een camerasysteem en staat in direct contact met een specialist-ontmijner aan wal. Dankzij het RTRMA-systeem (Real Time Remote Maintenance Assistance) kan deze specialist zich overigens gelijk waar ter wereld bevinden. Op die manier beschikt de bemanning aan boord steeds over de juiste informatie en kennis, waardoor ze de mijn onschadelijk kunnen maken.

 

“Ik ben vooral onder de indruk van de explosie die de SeaFox veroorzaakt bij het onschadelijk maken van de mijn. Of ik bij de Marine wil? Vooral het werken in team, de mooie verloning en het feit dat je een stuk van de wereld kan zien, spreken me aan,” vertelt Lina, een enthousiaste leerlinge van een naburig college.

 

Drummen bij de schietstoel

 

Wie geduldig genoeg was kon een plaatsje bemachtigen op de felbegeerde schietstoel van een F-16 toestel. De gelukkigen kregen een Virtual Reality-bril op waarmee ze zich plots waanden in de cockpit van een C-130 vrachtvliegtuig, of die van een A-320 toestel. Wie liever met de voeten op de grond bleef kon een virtuele wandeling maken in de luchtverkeerstoren van Florennes of in Skeyes, het Air Defense Control Centre in Steenokkerzeel. “Zo levensecht dat ik zelfs een beetje hoogtevrees had!”, besloot Lucas, die graag in de voetsporen van zijn vader, een paracommando, wil treden. 

 

De stand werd twee dagen lang druk bezocht en vele jongeren gaven aan verrast te zijn door het jobaanbod van Defensie. “Iedereen denkt bij Defensie aan paracommando’s en straaljagerpiloten, maar slechts weinigen weten dat wij ook veel technische profielen zoeken. Wie wil kan zelfs via Defensie studeren, al dan niet aan een burgeruniversiteit of -hogeschool, en tegelijkertijd genieten van de voordelen van militair te zijn: vast werk en een mooi loon, aangevuld met premies en onvergetelijke ervaringen die je opdoet tijdens missies in binnen- en buitenland,” besloot adjudant Vanderbeke van de Staf van de Luchtmacht. 

 

Ondertussen zit alweer de volgende kandidaat te glunderen op de schietstoel. Aan de armbewegingen te zien bevindt hij zich ergens hoog in de virtuele hemel. Ongetwijfeld op een vlucht richting een toekomst bij Defensie. Actie geslaagd dus!

Kerlijn Puttemans

Vincent Bordignon