Trainen op burgerterrein met special effects: “Beter voorbereid zijn op hedendaagse dreigingen”
Drones die aanvallen, explosieven die afgaan en bloedzakken die springen wanneer iemand geraakt wordt: meer realistisch dan dit wordt het niet. De 22e Compagnie van het 3e Bataljon Parachutisten (Bn 3 Para) uit Tielen was de eerste Belgische eenheid die twee weken lang trainde in Mahlwinkel, Duitsland, op een site die vroeger een Russische luchtmachtbasis was. Met de hulp van een Duitse firma die gespecialiseerd is in het creëren van speciale effecten, probeerden ze het hedendaagse strijdtoneel zo realistisch mogelijk na te bootsen.
Het is vroeg in de ochtend wanneer de militairen van de 22e Compagnie van Bn 3 Para hun positie innemen. Het is nog donker, het regent en er waait een kille wind. Vanaf de bosrand hebben ze zicht op een vijandelijke controlepost aan een verlaten gebouwencomplex, bemand door zwaarbewapende militairen die het gebied bezetten. Een auto nadert er de controlepost en wanneer die aangemaand wordt te stoppen maar verder rijdt, volgen er schoten. De auto komt tot stilstand, de vrouwelijke passagier wordt uit de auto gesleurd en in brand gestoken, de bestuurder wordt genadeloos geëxecuteerd. Het is opnieuw stil. Niet veel later zetten onze paracommando’s de aanval in.
Van onevenwichtige naar evenwichtige conflicten
Het had een reële situatie kunnen zijn, maar gelukkig ging het voor de Belgische militairen slechts om een trainingsscenario. Van 29 januari tot 8 februari trainden zo’n 70 militairen van de 22ste Compagnie van 3 Para in Mahlwinkel, in het oosten van Duitsland. Voornamelijk gewend aan conflicten waarbij één partij veel sterker is dan de andere, willen de paracommando’s zich opnieuw toeleggen op situaties waar beide partijen op het vlak van ervaring en uitrusting aan elkaar gewaagd zijn. Door hun training willen ze zich beter voorbereiden op de gevaren die horen bij dit soort conflicten.
“De eerste week draaide rond de basistechnieken: alles wat tactiek is tot op niveau peloton”, legt compagniecommandant Jonas uit. “Vervolgens organiseerden we een onderdeel ‘Close Quarter Battle’, wat alles van het gevecht in een verstedelijkte omgeving betreft, en een onderdeel ‘Mobility’, waarbij voertuigen worden geïntegreerd. Tot slot komt alles samen in een grote eindoefening.”
Een site van actueel belang
Die eindoefening gaat door op een privéterrein, dat tijdens de Koude Oorlog fungeerde als Russische luchtmachtbasis voor helikopters. Tegenwoordig verhuurt een privé-eigenaar de locatie aan militaire en politionele diensten voor trainingsdoeleinden. De leegstaande, statige gebouwen in Sovjetstijl midden in het bos spreken dan ook meteen tot de verbeelding.
“Het is anders dan de militaire kampen en terreinen die we kennen. De stijl van de gebouwen hier is typisch voor die in Oost-Europa, dit geeft een zeker realisme. Daarnaast zijn er veel trainingsmogelijkheden, zoals explosive en mechanical breaching, waarbij explosieven worden gebruikt of deuren worden opengebroken om toegang te forceren. We hebben de opportuniteit om een zeer realistische eindoefening in elkaar te steken, met de steun van iemand die goed overweg kan met special effects.”
Speciale Hollywood-effecten
Deze speciale effecten worden tot leven gebracht door een gespecialiseerde burgerfirma. Het Train R.E.A.L.-concept van het Duitse bedrijf MG Action, dat jarenlange ervaring heeft met stunts en special effects in Hollywood, focust zich op de training van militairen en speciale eenheden voor ordehandhaving.
“Het idee is om heel nauw samen te werken met de instructeurs en hen te vragen wat het hoofddoel van de training is”, legt de bezieler van het bedrijf, Martin Goeres, uit. “In dit scenario gebruiken we verschillende effecten: we hebben de algemene sfeer op het gevechtsterrein, er is artillerievuur en er worden drones ingezet die aanvallen uitvoeren. De deelnemers weten dus nooit wat er gebeurt. Ze zien alleen dat sommigen geraakt worden of dat er gewonden vallen, en daar moeten ze op reageren.”
Mentale weerbaarheid testen en versterken
Door ultra-realistische scenario’s te creëren worden de militairen van 3 Para blootgesteld aan nieuwe, stressvolle situaties in een gecontroleerde omgeving. De speciale effecten zijn erop gericht om een ander niveau van emoties te bereiken, om zo de mentale weerbaarheid van de deelnemers te testen en te versterken.
“We willen de deelnemers in een andere mindset krijgen”, verduidelijkt Jonas. “Hun technieken en tactieken zijn goed, maar daardoor wordt niet altijd het mentale aspect belicht. Dat proberen we nu ook te integreren in de training. Ze weten wel dat er iéts komt, maar ze niet weten wat. Sommigen zullen dus wel onder de indruk zijn en misschien zal er al eens een freeze zijn. Maar dat bereidt hen beter voor op toekomstige situaties”, besluit de compagniecommandant.