Vaccinatiecentrum bij Gunfire Museum Brasschaat operationeel

Defensie breidt de hulp aan de nationale vaccinatiecampagnes verder uit. Het Bataljon Artillerie in Brasschaat stelt vanaf 15 februari een deel van zijn infrastructuur ter beschikking van de Eerstelijnszone Noorderkempen.

 

De Eerstelijnszones zijn een netwerkorganisatie die zorgverleners ‘van de eerste lijn’, die dus niet verbonden zijn aan een ziekenhuis, binnen een bepaalde regio verbindt. Ze werken verder samen met OCMW’s, lokale besturen, en occasionele partners zoals Defensie.

 

De Eerstelijnszone Noorderkempen mag een van de hangars vlak bij het Gunfire Museum op de terreinen van het Bataljon Artillerie in Brasschaat gebruiken. “De bedoeling is hier over de komende acht maanden de tachtigduizend inwoners van de vijf omliggende gemeenten (Essen, Wuustwezel, Kalmthout, Brasschaat en Kapellen) in te enten,” vertelt Cindy, voorzitter van de Eerstelijnszone Noorderkempen en hoofdcoördinator van deze samenwerking.

 

“Tijdens de zoektocht naar geschikte infrastructuur om zo’n grote groepen mensen te ontvangen kwam het Bataljon Artillerie steeds meer in ons vizier. Al snel kwamen we tot een overeenkomst. De samenwerking met het Bataljon en het Provinciecommando verloopt vlot, al is het voor ons soms even aanpassen aan de hiërarchische structuur. Op amper twee weken tijd moeten we operationeel zijn. Teamwork!”

 

Defensie stelt officieel alleen de infrastructuur open, de inentingen zullen niet gebeuren door militair medisch personeel. “Al zijn vrijwilligers zeker nog altijd welkom,” besluit Cindy.

 

Behalve in Brasschaat wordt verder ook bij het 29 Bataljon Logistiek in Grobbendonk en in het militair hospitaal in Neder-Over-Heembeek hard gewerkt om binnenkort ook daar een vaccinatiecentrum in te richten. Het centrum in Grobbendonk zal, net als in Brasschaat, uitgebaat worden door mensen van een Eerstelijnszone.

 

In Neder-Over-Heembeek zal personeel van Defensie vanaf 1 april de vaccinaties aan een goede 100000 Brusselaars toedienen. Het vaccinatiecentrum zal 7 dagen op 7 van 8 uur ‘s morgens tot 20 uur ’s avonds operationeel zijn, waardoor er tot duizend mensen per dag gevaccineerd zullen kunnen worden.

Jimmy Stroobants

Vincent Bordignon