Vertrek van het Belgische detachement naar Roemenië

 

Op 8 maart vertrok het gros van het Belgische detachement vanop de militaire luchthaven van Melsbroek richting Roemenië. Onze militairen nemen er deel aan de NATO Response Force (NRF), de reactie op de Russische inval in Oekraïne.

 

Deze ontplooiing volgt op het vertrek de eerste elementen vorige week. Deze militairen zullen aansluiten bij de rest van het personeel en het konvooi van voertuigen en vrachtwagens, volgeladen met materiaal, dat reeds ter plekke is. Premier Alexander De Croo, minister van Defensie Ludivine Dedonder, Chef Defensie admiraal Michel Hofman en de Commandant van de Landcomponent, generaal-majoor Pierre Gérard, waren aanwezig om hen een goede reis te wensen. Voordat de militairen aan boord gingen, hadden ze de kans om nog even met hen te praten.

 

Een parate en serene groep

Het detachement van zo’n driehonderd militairen wordt in hoofdzaak geleverd door het Bataljon 1/3 Lansiers uit Marche-en-Famenne, versterkt door militairen van andere eenheden van de Landcomponent en de Medische Component. Voor sommigen onder hen is het hun eerste missie.

 

“Ik ben 24 jaar en dit is mijn allereerste missie. Toch voel ik mij rustig. We begrijpen het belang van de situatie, maar we zijn goed voorbereid en klaar om te vertrekken,” zegt een jonge sergeant. “Dit is waarvoor ik getekend heb, dus in zekere zin ben ik blij om te gaan. Ons doel is om de natie en de omliggende gebieden te kunnen beschermen. Voor de familie is een vertrek altijd moeilijk. Nochtans zijn we goed voorbereid en zullen we binnen de NAVO-grenzen blijven. Op dat niveau hebben we hen toch kunnen geruststellen.”

Elk van de deelnemers kreeg een bemoedigend schouderklopje van de autoriteiten alvorens ze op het vliegtuig stapten.

 

Een historische ontplooiing

“Er is toch een zekere emotie want het is effectief de eerste keer sinds de oprichting van de NAVO dat deze rapid reaction force ontplooid wordt en dat wij enkele honderden militairen sturen om de grenzen van de NAVO te bewaken,” vertelt minister Dedonder.

 

“Niemand hield het voor mogelijk, maar er is oorlog op het Europese continent. Het is dus een goed signaal dat Defensie zich ontplooit om de veiligheid van ons grondgebied te verzekeren. Ik denk dat de bevolking hiervoor erg erkentelijk is en ikzelf natuurlijk ook. We zullen een beschermings- en ontradingsmissie verzekeren binnen de grenzen van de NAVO. Het doel is niet om de confrontatie met Rusland aan te gaan. Ik ben hier om ervoor te zorgen dat ons personeel, met het gepaste materiaal, in veiligheid is zodat zij op hun beurt onze veiligheid kunnen garanderen,” legt ze vervolgens uit.

 

Momenteel is de aangekondigde duur van deze missie drie tot zes maanden, in functie van hoe de situatie daar evolueert. Ons detachement zal zich aansluiten bij het Franse 27e Bataillon de Chasseurs Alpins om de collectieve veiligheid van de lidstaten van de NAVO te verzekeren.

Jacques-Emmanuel De Boeck

Vincent Bordignon

Damien Van Laethem