Vrouwenrechten bij Defensie: steeds in evolutie

De Internationale Vrouwendag is een gelegenheid om de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen te bekijken. Op 8 maart bekijken we enkele belangrijke data en getallen voor onze vrouwelijke militairen en vragen we hen bij het leger aanspreekt.

 

In 1975 konden de eerste vrouwen dienstnemen in het Belgisch leger. Het duurde heel wat jaren tot ze een aandeel van acht procent behaalden, waarna dit cijfer bijna tien jaar stabiel bleef. De laatste jaren is er weer een klim, onlangs tot boven de negen procent. Dit jaar viert Defensie de veertigste verjaardag van de volledige toegang tot alle jobs voor het voltallige personeel.

 

Defensie zet de inspanningen verder om nog meer vrouwelijk personeel aan te trekken. In 2018 bedroeg het gemiddelde aandeel bij de NAVO-landen immers 11,3 %. Er is dus nog wat werk voor de boeg.

 

Er bestaan heel wat acties om de gendergelijkheid te promoten. Voor de rekrutering bijvoorbeeld tijdens jobbeurzen worden ook foto’s van vrouwelijke militairen gebruikt. Tijdens de militaire initiatiefase bezoeken de kandidaten een theaterstuk dat de genderstereotypen doorbreekt. Het diversiteits- en genderbeleid komen ook regelmatig aan bod en worden voortdurend bijgestuurd.

 

Diversiteit in de werkomgeving heeft heel wat voordelen, aldus enkele vrouwelijke militairen. ‘Sportinstructeur Paule vertelt: “Ik vind dat vrouwen bepaalde zaken anders bekijken. Dat verschil brengt een nieuw wind in de functies die ze uitoefenen.”

 

Elke is verpleegkundige op spoed en intensieve verzorging. Ze neemt graag deel aan buitenlandse zendingen: “Je kan naar diverse landen reizen en mooie ervaringen opdoen op militair vlak. Voor mij zijn de belangrijkste voordelen dus de missies, maar langs de andere kant ook kunnen sporten.”

 

Volgens luitenant-ter-zee Yentl Sieron is de afwezigheid van een ‘glazen plafond’ een positieve zaak bij Defensie. “Het draait vooral om inzet. Het draait om respect. Het draait om beloond worden voor je werk. En dat vind ik heel mooi: je kan hier carrière maken in gelijk welk gebied. Waar een wil is, kunnen vrouwen zich zeker profileren.”

 

“Bij Defensie ben ik goed omringd, weet ik waar ik sta en bereik ik mijn doelen doorheen heel mijn carrière”, vertelt Yseulys. Op haar vijftiende ging ze bij het leger om daar haar studies af te maken. Vandaag is ze F-16-mecanicien en is ze blij dat ze niet anders behandeld wordt dan haar andere collega’s.

 

Inaya houdt van het teamwerk bij het Bataljon Artillerie: “Hier werken we altijd samen met een grote groep mensen. Samen werken schept een bepaalde sfeer en creëert een band. Dat motiveert me vooral.”

 

Gendergelijkheid kan ook de vrede en veiligheid versterken. Defensie blijft zich inzetten om de diversiteit van de bevolking te weerspiegelen.

Manon Collignon

Vincent Bordignon & Ritchie Sedeyn

Luc Carvers & Mathieu Duhembre