“We gaven hoop waar er geen was”

Terug in België op zondag 26 februari brengt het eerste B-FAST-team heel wat verhalen met zich mee. Verhalen over armoede, tentenkampen en hele steden die in puin liggen. Maar ook verhalen van hoop en leven. Drie baby’s hebben het levenslicht gezien in Kirikhan, in het veldhospitaal in het zuiden van Turkije waar ongeveer 20 militairen actief zijn. Een tweede B-FAST-groep, bestaande uit 91 personen, is reeds voor twee weken vertrokken. Om de twee weken zal de Belgische missie geëvalueerd worden aan de hand van de plaatselijke behoeften.

 

Jean-Charles Schoutheete, traumachirurg bij Defensie, maakt deel uit van het eerste team dat terugkeert uit Turkije. “Ons personeel richtte zich op wat de mensen het meest nodig hebben: basis geneeskunde”, legt hij uit.

“Onze mensen gaven wat de mensen echt nodig hadden: basis geneeskunde,” zegt de chirurg. “Op negen dagen tijd passeerden meer dan 1.500 patiënten het triagecentrum van het veldhospitaal,” aldus de chirurg.

 

Drie dagen

 

Het eerste team vertrok op 14 februari aan boord van een A400M-transportvliegtuig naar het getroffen gebied in Turkije. Drie dagen later opende het veldhospitaal zijn deuren voor de lokale bevolking van Kirikhan, waar vooral nood was aan basiszorg.

 

“De eerste dagen viel de influx van patiënten nog goed mee. Maar een naschok op 20 februari van maar liefst 6,4 op de schaal van Richter bracht daar verandering in. We stonden toen enkele uren in stand-by voor een MASCAL (Mass Casualty Incident).”

 

Een twintigtal militairen

 

Onder de tientallen aanwezige zorgverstrekkers en logistieke medewerkers van B-FAST bevonden zich ook zo’n twintigtal militairen.

 

“Zowel op medisch- als logistiek vlak bood Defensie helpende handen. Onze radioloog bijvoorbeeld, die spreekwoordelijke bergen heeft verzet, maakte in deze korte tijd maar liefst 1.000 scans. Dag en nacht was hij in de weer. Fenomenaal!”

Nieuw leven

 

De regio Kirikhan, een stad van maar liefst 110.000 inwoners, ligt dicht tegen de Syrische grens. “Er is veel armoede en het vertrouwen winnen van de bevolking maakte ook deel van de klus,” aldus de chirurg.

 

Door de aardbevingen en de temperaturen die ’s nachts onder het vriespunt doken, waren veel mensen in shock. Hele families verloren het leven. Voor de anderen gaat het leven gewoon door.

 

Zesjarig meisje

 

“Wat me vooral bijblijft is de ontmoeting met een Syrisch gezin. Een zesjarig meisje, met de grootste glimlach die je je kan voorstellen, meldde zich aan met haar broertje en haar moeder.”

 

Het meisje had tijdens de eerste aardbeving een betonblok op haar rechterschouder gekregen. Een scan in ons hospitaal toonde dat ze een gebroken sleutelbeen had.

 

“Haar volledige arm zat in het gips terwijl dat eigenlijk niet nodig was, en haar hand bengelde bijna levenloos aan haar arm.” Het B-FAST-team behandelde de blessure, bracht een verlengspalk aan in plaats van het gips en adviseerde het gezin om in de buurt te blijven voor verder behandeling en fysiotherapie. “

 

Brede glimlach

 

Haar brede glimlach bleef altijd hetzelfde, maar haar hand bewoog elke dag een beetje meer.” Zonder juiste behandeling was haar arm verloren gegaan. “We boden een nieuw leven aan dit zesjarig meisje. Dat blijft je wel bij.”

 

“Moeder Theresa zei ooit ‘Er zijn veel grote mensen voor grote dingen op aarde. Maar er zijn weinig kleine mensen voor kleine dingen’. Ik denk dat we met Defensie en B-FAST veel kleine mensen hebben gestuurd voor kleine dingen, die samen een groot geheel vormden.”

Rein Van den Bergh

Rein Van den Bergh, B-FAST, medische Component