Welkom innovators

Concurrerend blijven in termen van opkomende en ontwrichtende technologieën vereist de betrokkenheid van academische en industriële kringen, start-ups en, meer in het algemeen, al diegenen die kunnen innoveren. Maar hoe ze aantrekken naar de wereld van Defensie? Op NAVO-niveau zijn de Defensie-innovatieversneller DIANA en het NIF Innovation Fund krachtige instrumenten. Innovators konden dit zelf ontdekken op maandag 26 juni op de Renaissance campus, tijdens een infosessie georganiseerd door het Koninklijk Hoger Instituut voor Defensie (IRSD), als onderdeel van de DIRS (Defence, Industry and Research Strategy).

 

“Overal ter wereld gebruiken we krachtige technologieën die ons in staat stellen om met alles en iedereen in contact te staan, maar het is belangrijk om ze te reguleren omdat ze een bedreiging kunnen vormen voor individuen en voor de democratie”, zei Luitenant-generaal Thierry Esser, die namens de minister van Defensie sprak na de opening van de zitting door Generaal-majoor Filip Borremans, directeur-generaal van het KHID. “Technologische ontwikkeling blijft echter noodzakelijk voor onze militairen, om hen en de bevolking beter te beschermen”.

 

Innovatie bevorderen

 

In 2021 besloten de NAVO-bondgenoten DIANA te lanceren, de Defensie-innovatieversneller (Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic). Het is noodzakelijk voor NAVO-lidstaten om concurrerend te blijven op het gebied van opkomende en disruptieve technologieën, maar de vernieuwers die betrokken zijn bij deze technologieën zijn niet op de hoogte, of zijn terughoudend om de defensie- en veiligheidsmarkt te betreden. “Er zijn een aantal lacunes die we moeten opvullen om innovatie op het gebied van Defensie mogelijk te maken,” legt Moritz Zimmermann, plaatsvervangend stafchef van het DIANA-overgangsteam, uit. “Defensie en de NAVO worden gezien als onbereikbaar en complex. Vernieuwers weten niet tot wie ze zich moeten wenden, waar ze moeten beginnen en wie ze kan helpen”, vervolgde hij.

 

Regionale versnellers

 

Om te proberen deze problemen te overwinnen, werkt DIANA met regionale ‘accelerators’ en testcentra, verspreid over heel Europa om beter toegankelijk te zijn. Het doel is om innovators en hun projecten te ondersteunen, maar vooral om kennis en expertise te bundelen. “Met DIANA stapt de NAVO uit zijn comfortzone”, geeft Moritz Zimmermann toe. “We proberen de veiligheid van morgen vorm te geven, maar we kunnen het niet alleen, we hebben vernieuwers nodig”.

In dezelfde geest lanceerden de NAVO en 22 bondgenoten juni 2022 het NATO Innovation Fund (NIF). Als aanvulling op DIANA is dit een multi-soeverein durfkapitaalfonds dat een miljard euro zal investeren. “Om de toekomst van de één miljard burgers van de NAVO veilig te stellen en haar technologische voorsprong op te voeren, investeert de NAVO één miljard euro in Europese hightech”, voegde Veronika Bartakova, Innovation Officer bij de internationale staf van de NAVO, toe.

 

Ook in België

 

Na de voorstelling van deze twee initiatieven namen ook Vlaamse en Waalse vertegenwoordigers het woord om verschillende testcentra voor te stellen (Flanders Make, Vlaams Instituut voor Biotechnologie, Imec, CyberWal, Von Karman Instituut), evenals de Belgische versneller WSL.

“We bieden innovators algemene ondersteuning, we leren ze het jargon en begeleiden ze niet alleen bij de creatie van hun product, maar ook bij hun bedrijfs- en marketingplannen”, legde Agnes Flémal, Managing Director van WSL, uit.

 

Meer informatie over DIANA: DIANA | Home (nato.int)

Nadège Godefroid

Adrien Muylaert