Eerste inhumatie van een Belgische veteraan in Zuid-Korea

Op 15 november, Koningsdag, was Léon Bosquet de eerste Belgische veteraan die een uitvaart kreeg op de United Nations Memorial Cemetery (UNMCK) in Busan, Zuid-Korea. De ceremonie vond plaats in aanwezigheid van zijn dochter Daniele, de Belgische ambassadeur en verschillende vertegenwoordigers van de Koreaanse regering, evenals een hooggeplaatste vertegenwoordiger van het VN-commando in Korea.

 

De Koreaanse oorlog breekt uit in juni 1950. De toenmalige Veiligheidsraad van de Verenigde Naties beslist, zonder de USSR en het communistische China, strijdkrachten te sturen ter ondersteuning van het zuiden van het land. Terwijl de Verenigde Staten het grootste deel van het internationale gewapende contingent leveren, sturen ook België en een twintigtal andere landen steuntroepen en medische hulp. Meer dan 3.000 Belgische militairen nemen deel aan de missie.

 

Léon Bosquet is één van deze soldaten. Wanneer hij zich in 1950 bij Defensie aansluit, wordt hij in mei 1951 voor het eerst een jaar naar Korea gestuurd. Terug in België volgt hij een paracommando-opleiding. Van juni 1953 tot juli 1954 keert hij terug om onder de vlag van de Verenigde Naties in Korea te vechten. Hij zal worden onderscheiden met de Leopold II-orde, de United Nations Service Medal en de War Medal of the Republic of Korea.  “Mijn vader liet ons iets meer dan 150 foto’s na van zijn tijd in Korea. We hebben de originelen nagelaten aan het Memorial Museum op de begraafplaats van de Verenigde Naties in Busan”, vertelt zijn dochter Daniele.

 

Een passie voor koken

 

Léon Bosquet, joviaal en empathisch van aard, wordt vervolgens kok. “Defensie gaf hem een aantal uitstekende kookleraren”, vervolgt Daniele. “Het was zijn passie. Ik heb nog steeds zijn A4 notitieboekje, waarin hij in de keuken zijn recepten zorgvuldig opschreef, compleet met handschetsen.”

 

Léon Bosquet hield van zijn werk en kookte graag voor zijn gezin en voor mensen in nood via non-profitorganisaties. 7 kinderen, 16 kleinkinderen en 17 achterkleinkinderen hebben de kans gehad om zijn zorgvuldig bereide gerechten te proeven.

 

De veteraan en kok stierf op 4 februari 2023 in België, nadat hij de wens had geuit om in Korea begraven te worden. Zijn urn werd begeleid door zijn dochter Daniele en werd op 27 oktober in ontvangst genomen tijdens een ceremonie georganiseerd door het Ministerie van Patriotten en Veteranen op de luchthaven van Incheon, nabij Seoul.

 

De herdenkingsbegraafplaats van de Verenigde Naties

 

Sinds de begrafenis van de Franse veteraan Raymond Bénard in 2015 zijn 19 mensen (waaronder Léon Bosquet) postuum ter aarde besteld op de United Nations Memorial Cemetery.

 

Daniele is trots op “de moed die haar vader toonde door te vechten voor de vrijheid van mensen ver van huis. De familie is ook opgetogen dat zijn wens om bij zijn strijdmakkers begraven te worden, in vervulling is gegaan. Korea bleef tot zijn laatste dag in zijn hart.”

 

Je kunt deze plek die vrede en eenheid der naties symboliseert live bekijken: UNMCK – United Nations Memorial Cemetery In Korea

 

Om meer te weten te komen over de Belgische veteranen in Zuid-Korea, eind juli werd er een eerbetoon aan hen gebracht:

Beldefnews | Korea brengt hulde aan veteranen in Busan: “België is mijn vaderland, Korea is mijn tweede thuis” (mil.be)

Yuki Willems

UNMCK